Süt verimi yüksek Jersey ırkı inek sayısı suni tohumlama ile arttırılmaktadır.
Genel Müdürlük tarafından başlatılan “Et ve Karma Irkların Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında suni tohumlama ile düşük bakım maliyeti ve yüksek süt verimi ile öne çıkan jarse ırkı inek sayısının artırıldığı bildirildi. 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Jersey ırkının buzağılarının Kadın Sperması ile yapılan suni tohumlama sonucu doğurmaya başladığı belirtildi. Et ve Karma Irkların Yaygınlaştırılması.
Samsun’da proje kapsamında 1175 ineğin suni tohumlama yapıldığı belirtilirken, çalışmaların 48’i serbest veteriner hekim olmak üzere 52 işçi ile yürütüldüğü belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, jarse ırkının Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak tercih edilen bir ırk olduğunu vurguladı.
Jersey’nin her iklim koşuluna uygun bir süt ırkı olduğuna işaret eden Sağlam, şöyle devam etti:
“Ortama kolay uyum sağlaması ve küçük boyutunun olmasıyla dikkat çekiyor. Düşük bakım maliyeti ve uysal yapısıyla sıklıkla tercih edilen jarse, süt yağı içeriğinin yüksek olması nedeniyle tereyağı ve peynir üretiminde tercih ediliyor. diğer ineklere göre daha hafiftir, günlük ortalama 15-18 litredir.Ortadan süt verir.Jersey ineklerinden elde edilen süt yüksek yağ ve yüksek protein içerir.Süt proteini ve yağ oranı diğer ırkların neredeyse iki katıdır. .Ancak yağ ve protein oranları sabittir.Peynir ve tereyağı, yüksek yağ ve protein içeriği nedeniyle çok lezzetlidir.”
Sağlam, proje ile formayı daha da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.