Ekonomi

Isı Dalgaları ve Yüksek Nem Tarımsal Ürünlere Zarar Verebilir

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, sıcak hava dalgalarının ve nemin tarımsal işlerin kalitesinde ve boyutunda azalmaya neden olabileceğini belirterek, “Isı dalgaları ve yüksek nem uzun süre etkisini gösterirse tarımda çok ciddi verim kayıplarına, kalite düşüklüğüne ve miktar zafiyetine neden olabilir. Aynı zamanda biyolojik ömürlerini daha kısa sürede tamamlayarak piyasadaki ürün arz-talep dengesi de bu durumdan etkilenecektir.”

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, yüksek sıcaklıkların bitki örtüsüne zarar verebileceğine değindi. Pasifik’ten gelen sıcak dalgalarının sıcaklık artışıyla birlikte düzensiz iklim olaylarını tetiklediğini belirten Prof. zamanla bitkide solgunluklar görülmeye başlar.Yüksek sıcaklıklar bitkinin taze ve sulu kısımlarında yanıklara neden olur, yaprak ve meyve dökümü artar.

Yüksek sıcaklık ve nemin bitki büyümesi üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Prof. Dr. Demir, “Bitki üretiminde düşük sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar da bitkinin sıcaklık derecesine, süresine ve gelişme dönemine bağlı olarak zararlı etki gösterebiliyor. Sıcaklık optimum büyüme sıcaklığının üzerine çıktığında bitkilerin büyümesi yavaşlıyor çünkü fotosentez ve solunum stabilitesi bozuluyor. Sıcaklık artışı bitkinin maksimum büyüme sıcaklığının üzerine çıktığında bitki bir durgunluk dönemine giriyor. Bitkinin sürekli su kaybı oluyor. protoplazmanın pıhtılaşmasına ve bitkinin ölümüne neden olur.Gelişme döneminde havanın yüksek bağıl nemi meyvelerin kendine has renklerini kazanmasını geciktirir.Yüksek hava bağıl nemi ve sisler ilkbaharda çiçeklenme döneminde tozlaşma ve döllenmeyi zorlaştırır, her zaman olursa tozlaşma ve döllenmeyi tamamen engeller.Isı dalgaları ve nem artışının ürünlerin hasat dönemini etkileyebileceğini, özellikle meyve ve sebzelerin olgunlaşma sürecinin sıcaklık ve nem koşullarına bağlı olarak değişebileceğini belirten Yusuf Demir şunları söyledi:

“Küresel ısınmanın da etkisiyle mevsimler değişiyor. Ayrıca bitkilerin ekim, dikim ve hasat periyotları da değişiyor. Bu durum eserlerin piyasaya arzında düzensizliklere, eser kalite ve miktarının düşmesine neden olabiliyor. Gıdanın bileşimi, üretim aşamaları, paketleme ve saklama koşulları raf ömrünü belirliyor. Depolama sırasındaki sıcaklık, nem, oksijen ve ışık gibi faktörler gıdanın kalitesini düşürerek raf ömrünü kısaltıyor, kısacası tarımsal nem kaybı çok önemli. Aynı zamanda ürünlerin üretimdeki arz-talep dengesi de küresel ısınmanın etkisiyle değişiyor. piyasa biyolojik ömrünü daha kısa sürede tamamlayarak etkilenecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu