Sağlık

Demlenmiş kahvenin faydaları: Soğuk kahve mideye zarar verir mi, zararlı mıdır?

Kahve, dünya çapında milyonlarca insan için vazgeçilmez bir keyif kaynağıdır. Sabahları evde ya da işte, ekran izleyerek ya da gazete okuyarak geçirdiğimiz saatlerde, işe hazırlanırken ya da bir önceki gecenin yorgunluğunu atmak için canımız bir fincan sıcak kahve ister. Bu ortak ritüel, güne başlamadan önce bir fincan kahve içmeden duramayan milyonlarca insanı içerir. Ancak insan sağlığı açısından tüketilen kahvenin mevcut ısı oranına dikkat etmek gerekiyor. Kahve sıcak mı soğuk mu içilmeli?

SOĞUK KAHVE ZARARLIDIR!

Yaz aylarının canlandırıcı etkisine sahip olan soğuk kahveler, gastrit ve mide rahatsızlığı gibi semptomların artmasına neden olabiliyor. Bilimsel araştırmalara göre soğuk kahve başta gastrit olmak üzere mide-bağırsak problemlerinde daha etkin rol oynuyor.

Özellikle son yıllarda bir tüketim çılgınlığına dönüşen bol şekerli soğuk kahve, gün içinde fazla tüketildiğinde gereksiz kalori alımına neden olur. Anında tok hissettiren ancak uzun vadede çok çabuk acıkmanıza neden olan bu aromalı soğuk kahveler, vücutta yağlanmaya neden olarak kilo alımına yer hazırlıyor. Soğuk kahve tüketimini azaltmazsak; Obezite, insülin direnci, yağlı karaciğer, kolesterol gibi çeşitli hastalıklarla rekabet ettiğimiz anın sorunu.

SICAK KAHVE KANSER VE KALP HASTALIKLARI RİSKLERİNİ ÖNLER!

ABD’de bir üniversitede yapılan bir araştırmaya göre sıcak kahve, soğuk kahveye göre daha fazla antioksidan içermektedir. İnsanlar yılda 400 milyardan fazla kahve tüketerek kahvenin faydalarından da yararlanıyor. Araştırmalara göre kahve içmenin karaciğer kanseri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi olası hastalıklara yakalanma riskini azalttığı biliniyor.

Ayrıca kahve, içerdiği B vitaminleri, potasyum ve riboflavin gibi besinlerle vücut için değerli bir antioksidan kaynağı olarak dikkat çekiyor. Kahve, sunduğu faydalarla sadece bir içecek olmanın ötesine geçmiştir.

ABD’de Thomas Jefferson Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre sıcak kahve, soğuk kahveye göre daha fazla antioksidan içermektedir. Bu çalışmada, sıcak ve soğuk kahve arasında değerli bir kimyasal fark olduğu belirlenmiş ve sıcak kahvenin, soğuk kahveye göre hücrelere verilen zararı daha fazla önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Sıcak kahvenin yüksek antioksidan seviyesi sayesinde kanser, kalp hastalıkları, karaciğer hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceği belirtiliyor. Bu nedenle sıcak kahve daha sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

DEMLENMİŞ KAHVE MEMNUNİYET VERİR!

Kafein ve içerdiği besinler, sıcak kahve ile dakikalar içinde hızla ortama salınır. Demleme işleminin hızı, örneğin soğuk demlenmiş kahveden daha hızlı olduğundan, sıcak kahve genellikle kesinlikle asidik bir tada neden olur.

Bu asitli tat, tat alma duyumuzu etkileyen sıcaklıktan veya sıcak kahvenin asitlik seviyesinden kaynaklanabilir. Çoğu insan sıcak demlenmiş kahvede buzlu kahveden daha asidik bir tada sahiptir. Bu nedenle, sıcak içeceklerin daha büyük ve gelişmiş tatlar sunduğu bilinmektedir.

Sadece aroması değil, sıcak kahvenin kokusu bile uykusuzluk, gerginlik veya yorgunluğun etkilerini azaltmak için yeterli olabilir. Sıcak kahve, soğuk kahveye göre daha yüksek kafein içeriğine sahip olduğu için insanı daha zinde tutmada da etkisi vardır.

Ayrıca sıcak kahvenin insanlara doyum verdiği küme araştırmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Sıcak kahve içmek bazı insanlarda olumlu bir ruh hali ve haz duygusu bırakır. Bu nedenle sıcak kahvenin sadece güç vermekle kalmayıp aynı zamanda tokluk hormonu da salgıladığı bilinmektedir.

haberasarcik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu